Особливості вибору штатива: основні критерії

27 квітня 2018

Штативи бувають підлоговими і настільними. Перші найбільш поширені і застосовуються практично в будь-яких умовах, так як мають довгу ніжку і володіють стійкістю. Монтуються на підлогове покриття або землю без додаткових підставок.

Настільні моделі відрізняються компактністю і встановлюються на плоску поверхню, наприклад стілець. Володіють невеликими розмірами і вагою, зручні у перевезенні. На відміну від підлогових виробів ці пристрої менш стійкі і використовуються для малогабаритних фотокамер. Бренд. SUMDEX пропонує один з найкращих брендів штативів.

 

Конструкція

Монопод – штатив з однією ніжкою. Конструкція компактний, має невелику вагу. Незамінна для рухомий, спортивної зйомки. Монтується на підставку або ремінь. Володіє відносною нестійкістю.

 

Трипод – штанга з трьома ніжками. Дозволяє змінювати висоту установки камери. Досить громіздка конструкція важче попереднього варіанту.

Штатив-струбцина і штатив-прищіпка – камера прикріплюється до нерухомого предмету за допомогою затискача-пружини. Конструкція володіє малою вагою та компактністю. Використовується в умовах відкритої місцевості.

В окрему категорію входять нестандартні штативи, які, найчастіше, мають невеликі габарити і вага. Вузькоспеціалізовані оригінальні моделі підбираються для особистих цілей.

 

Селфи-стік

Монопод для селфи буває провідним і безпровідним. Перший має кабель і штекер для підключення до телефону. Регулювання затвора камери здійснюється за допомогою кнопки, яка знаходиться на ручці селфи-стика. Заряджається від телефону. Шнур може виходити з ладу.

 

Бездротові моделі працюють допомогою підключення до телефону через Bluetooth. Кнопка може знаходиться на штативі, бути окремим пристроєм. Функціонує на акумуляторі або батарейках.

 

Кріпильний гвинт може мати дюймову або метричну різьбу. У першому випадку можливий монтаж різної техніки, а в другому – тільки смартфона.

 

Чим більше довжина монопода, тим вище його вага, але найширше охоплення простору на фотографіях. Оптимальний розмір штатива – 0. 7-1 м. Більш довгі моделі незручні при перевезенні.

При виборі краще звертати увагу на справність селфи-стика. Не завадить оглянути на наявність ушкоджень, попередньо спробувати встановити техніку, перевірити надійність кріплення. Універсальним варіантом є ручка з гуми або м'якого пластику з петлею.

 

Сфера використання

Штатив, призначений для відеокамери, має довгу рукоятку і демпфер для плавності обертання. Модель для фотокамери не має рукоятку, призначену для панорамної зйомки. Універсальні вироби використовуються для обох типів пристроїв.

 

Тип головки

2D/3D – головки, що повертаються навколо 2-3 осей, для кожної з яких є своя ручка. Кульові моделі мають шарнір, менше стоять і важать. Не використовуються для панорамної зйомки. Видеоголовки забезпечують якісну панорамну відеозйомку.

 

Базові характеристики

  • Робоча висота. Може бути максимальною і мінімальною. Підбирається з урахуванням зростання користувача.
  • Максимальне навантаження. Якщо вага буде розрахований неправильно, то штатив під вагою техніки зламається.
  • Висота і вага в складеному вигляді. Для постійних перевезень потрібна компактна і легка модель. Для стаціонарного застосування ці критерії не так вже й важливі.

 

Оснащення

Моделі можуть комплектуватися такими частками, як гак для сумки, головка для штатива, підьомний механізм, пульт ДУ, змінний майданчик. Додаткове оснащення – чохол, наконечники опор.

 

Виробник

Manfrotto, Slik, Benro, Giotto's – компанії, що займають лідируючі позиції по виготовленню продукції високої якості і мають широкий модельний ряд. Можна придбати як бюджетна, так і більш дороге обладнання. Наприклад, Sony, Vanguard пропонують товари хорошої якості і за доступною ціною. Але далеко не всі з них можуть похвалитися великим асортиментом. Arsenal, HAMA,. Continent , Fotopro – маловідомі марки, пропонують бюджетні пристрої для новачків.

Популярна продукція