ЯК ВИБРАТИ РЮКЗАК

5 травня 2018

Правильно підібраний рюкзак забезпечить комфортне перенесення речей під час подорожі.

Про що потрібно пам'ятати:
1. Чим легше рюкзак, тим краще.
2. Він не повинен «боятися» низьких температур;.
3. Нитки, блискавки та інші деталі повинні бути міцними;.
Розмір, покрій, тканина, тип підвісної системи і додаткові функції вибирайте виходячи з особистих переваг.

Види за цільовим призначенням

• Експедиційні
Для експедицій і тривалих походів. Великі. Бувають станкові або анатомічні.

• Сноубордистського, лижні, скі-туровские
Для одно-, дводенних прогулянок на лижах, катання на сноубордах, іншого гірськолижного спорту. З зовнішньої сторони мають різні види кріплення для снаряжений. Невеликі (максимум 40 л). Є отвори для лижних палиць, гідросистеми. Оснащені кишенями, щоб необхідні речі завжди були під рукою.
Зроблені з анатомічною підвісною. В спинному відділі обов'язкова система вентиляції. У якісних виробах вбудована спеціальна пластина, що запобігає травми спини при падінні.

• Трекінгові
Для туристичних піших одноденних або дводенних походів. Одні з найпопулярніших рюкзаків. Максимальний обсяг – 80 к. Анатомічна підвісна система. Кріплення для різного спорядження з зовнішньої сторони: мотузки, інструменти, намет, килимок, спальний мішок. Кріплення можуть бути з пластику або петель.

• Штурмові
Для походів на гірські вершини, куди немає можливості нести весь комплект речей і спорядження. Невеликі. Без вентиляції. Кріплення пояса жорсткі. Оснащені кріпленням для лопатки і спорядження для пересування по скелях і льоду.

• Роллерні
Для катання на роликах. Оснащений кріпленням для роликових ковзанів з зовнішньої або внутрішньої сторони.


• Велосипедні
1. Маленькі (максимум 40 л) з безліччю кишень для необхідних при катанні речей. У деяких моделях є спорядження для системи пиття і шолома. Вбудована система вентиляції. Кріпиться за допомогою плечового і поясного ременя.
2. Для велосипедного багажника. В ньому 3 відділу (з обох сторін колеса і у верхній частині).
На будь-якому з велорюкзаків повинні бути присутніми світловідбивачі.

Міські
Для речей щоденного використання (спортивна форма, книги, документація, лотки з обідом і ін. ).
Бувають різного розміру і стилю. Є ручка, щоб рюкзак можна було носити в руці. Оснащений потайними кишенями. Різні моделі мають різні відділи (. для ноутбука , телефону та ін). Можуть бути обладнані світлоповертачами.

За типом конструкцій

Станкові рюкзаки Алюмінієва рама (може бути нержавійка, вуглепластик) з плечовими рамками і поясним ременем. До неї кріпиться один/пару багажних мішків або не сильно габаритних речей. В деяких моделях можна зустріти горизонтальну поличку для надійної фіксації речей. Вона робить рюкзак більш стійким на землі. Такі вироби обов'язково обладнані вентиляційною системою. Зручні, але коштують недешево. Незамінна річ у тривалих експедиціях.

Анатомічні (м'які) Звичайний мішок з лямками, повністю прилягає до тіла. У ньому вшиті м'які пінополіуретанові вставки, з-за яких рюкзак тримає форму. Щоб рівномірно розподілити тягар на спині, додатково використовуються пластикові вставки і металеві лати. Вентиляція за рахунок потовщення на спинці. Підвісну систему не можна відокремити від мішка. Каркас компактний і гнучкий. Є стяжки. Багато кишень, які дозволяють розташувати вага рівномірно по всьому рюкзаку. Можуть створювати дискомфорт у вузьких дверях транспорту. З-за перегородки конструкція важчає. Але це дає можливість розподілити всі і заховати всередині. Завдяки поясу маса зі спини розподіляється і на стегна.


Поради щодо вибору похідного рюкзака:
1. Не купуйте маленький або занадто великий. У малооб'ємні можуть не поміститися найнеобхідніші речі. У великій буде спокуса покласти зайве. Або складені речі будуть бовтатися.
2. Жінки, як правило, можуть нести під час походу невеликі рюкзаки. Для них цілком достатньо рюкзака 40-70 л.
3. У похідному рюкзаку обов'язково повинен бути пояс. Він переносить половину ваги на стегна, розвантажуючи спину. Дозволяє добре зафіксувати сумку на спині.
4. Лямки бувають S-образні або прямі. Перші краще утримують рюкзак на плечах. Другі можуть зіскакувати. У такому разі необхідна грудна стяжка (за винятком виробів з якісною підвіскою).

Якісні рюкзаки SUMDEX. UA. відрізняються міцністю, особливою і ціною.

Які матеріали краще

Шиють рюкзаки, найчастіше, з нейлону і поліестера. Тканини легкі, тримають форму, міцні, майже не промокають.
Рекомендують купувати товар, дно якого зроблено з кордуры. Воно товсте і нековзне. Мінус - погано відчищається. Користується попитом також дно з тези.

Металеві карабіни збільшують вагу рюкзака. Можна вибирати пластикові, але якісні.

Популярна продукція