Види штативів: що до чого

24 січня 2018

Сьогодні ми поговоримо про штативах для фотоапаратів: який штатив вибрати, які особливості монопода, міні-штатива і трипода, як їх використовувати. Фотографам ця інформація буде корисною, адже штативи полегшують життя і покращують якість фотографій.

Цікаво? Ну що ж, давайте розбиратися.

Для чого використовують штатив

Так для чого потрібен штатив? Чи є в ньому потреба? Штатив – це пристосування, яке допомагає фотографу виключити ворушіння, а значить – микросмаз. Пояснимо. Коли фотограф робить знімок, його руки не зовсім стабільні, і під час спуску затвора відбувається невелике смикання. Цей смаз критичний при довгій витримці, але його можна уникнути, використовуючи штатив. Саме для зйомки з довгою витримкою використовують штативи. Фотографії феєрверків, фонтанів, вогнів нічного міста виходять набагато краще зі штативом.

Види штативів

  • Моноподи. Цей штатив з однією ногою дуже мобільний. Його легко пересувати з місця на місце. Але недоліком монопода є те, що з ним неможливо робити фотографії на довгих витримках. Так, він трохи додає фотоапарату стабільності, але недостатньо, щоб зняти дійсно якісно. Моноподи більше підійдуть для відеозйомки.
  • Міні-штатив. Це маленький штатив на трьох ногах (невеликий трипод). Особливістю такого штатива є те, що його дуже легко носити з собою, він не займе багато місця. Міні-штативи зручно брати в подорожі, поїздки. Поставивши камеру на такий штатив і встановивши таймер, можна зробити загальне фото всієї групи. Такі елементи ідеально підійдуть для екскурсій.
  • Трипод. Триподи – найпопулярніші штативи, це свого роду класика. Їх виготовляють з різних матеріалів, вони відрізняються наявністю знімною голови. Ноги штатива зазвичай зроблені з алюмінію, магнію, титану або пластику. Найдорожчі штативи виготовлені з вуглепластика. Триподи складаються з триноги і голови. Види штативных голів також відрізняються. Вони бувають 2д, 3д і кулькові. Кулькові головки найпопулярніші, їх найчастіше використовують для дорогих штативів.

Штатив – невід'ємний атрибут кожного фотографа. З його допомогою можна робити знімки в будь-яку погоду, адже поставивши фотоапарат на штатив і накривши пакетом, можна захистити техніку від вологи. Проводити панорамну зйомку і знімати автопортрети також краще зі штативом. Використання штатива допомагає зробити фото чіткими і різкими, поліпшити якість фотозйомки.

Популярна продукція