Штативи для фото і відео камер. Який вибрати?

20 лютого 2019

Штатив являє собою спеціальну підставку, яка є опорою для камери під час зйомки. У більшості випадків її використовують для того, щоб кадр вийшов чітким, без зміщення осі. Сучасний ринок пропонує велику кількість різних штативів для будь-якої цінової категорії. Але часом вартість виробу не завжди виправдовує його якість.

Перш ніж говорити про те, як правильно вибрати штатив для фото і відеокамер, варто розібратися в тому, які види існують. В даний час ринок пропонує 4 типи штативів - кишенькові, універсальні, фотоштативи і відеоштативи.

Кишенькові штативи цікаві тим, що вони мають вкрай невеликий розмір, що робить їх мобільними і легкотранспортіруемую. Володарі таких моделей можуть собі дозволити носити штатив в кишені, оскільки він дуже легкий. Його вага досягає всього 500 м В розкладеному стані максимальна висота такого пристрою не перевищує 30 см.

Універсальні штативи є найпоширенішими і затребуваними, оскільки вони підходять як для фотоапаратів, так і для відеокамер. Однак їх популярність можна пояснити ще й доступністю - вартість таких моделей починається від 20 доларів. Матеріалом для виготовлення даного виду штативів є переважно алюміній. Це робить їх легкими і дуже зручними в транспортуванні. Проте багато користувачів відзначають той факт, що алюмінієві штативи дуже неміцні і недовговічні. І навіть дорогі моделі не відрізняються більш високою зносостійкістю. Що стосується ціни, то вона залежить від максимальної висоти пристрою і наявності додаткових знімних аксесуарів.

Фотоштативи найчастіше мають дуже високою вартістю, оскільки їх виготовляють з таких якісних матеріалів, як титан і високоміцна сталь. Виробники подібних моделей обмежуються всього трьома секціями опор, оскільки це дозволяє забезпечити підвищений рівень надійності.

Відеоштативи призначені для відеокамер. За зовнішніми ознаками вони багато в чому схожі з універсальними і фотоштативи. Визначити їх можна тільки за наявністю спеціальної великий ручки.Вона необхідна для того, щоб оператору було легше визначати необхідний ракурс і точку зйомки. Їх не знайти в масовому продажі, а тому ціни на них не дуже високі.

Щоб правильно вибрати модель, необхідно керуватися рядом певних правил. Існує три найважливіших критерію, яким повинен відповідати хороший штатив - це легкість, стійкість або відносно помірна вартість. Також слід звертати увагу на матеріал, з якого він виготовлений. Як уже згадувалося раніше, алюмінієві штативи вкрай неміцні. Є ще карбонові - ці два матеріали багато в чому схожі, але другий варіант легше по вазі і сильніше поглинає вібрацію.

Кількість секцій також може впливати на якість. Чим воно більше, тим менш стійким може бути пристрій. В даний час кількість секцій в сучасних штативах варіюється від 2 до 5. Якщо компактність не є основним критерієм при виборі відповідного пристрою, то варто звертати увагу на моделі, в яких не більше 3 секцій.


До нюансам при покупці штатива можна віднести діаметр ніг і його максимальну висоту. Ці показники є принципово важливими з точки зору стійкості пристрою. Чим більше буде діаметр ніг, тим стійкіше буде штатив і, відповідно, краще якість кадру або знімка. Що стосується висоти, то вона визначає діапазон роботи у вертикальній площині. Часто на це звертають увагу дуже високі люди і ті, у кого є необхідність знімати інших людей «очі в очі».

Це основні моменти, які варто враховувати при виборі штатива . Виробник в цьому плані часто не так важливий, але є три з них, які лідирують у порівнянні з усіма іншими - це Gitzo, RRS і Manfrotto. У будь-якому випадку, щоб зробити правильний вибір, варто відштовхуватися від цілей і потреб, на які буде орієнтований надалі штатив.

Популярна продукція